Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το πλαίσιο οργάνωσης του project


Την προβληματική της ενεργής συμβίωσης θέλουμε να εξετάσουμε μέσα από ένα καινούριο project διευρύνοντας θεωρητικά και πρακτικά την έκταση του όρου «κοινότητα», εφαρμόζοντας τις πραγματικές συνθήκες προσομοίωσης που μπορούν να την οργανώσουν.
Ο τόπος πραγματοποίησής του είναι ένα μικρό ακατοίκητο νησί (νήσος Μερόπη) στη Μάνη (όρμος Καρδαμύλης) και ο χρόνος της διεξαγωγής του το καλοκαίρι του 2012 (27 Ιουλίου- 5 Αυγούστου).
Αντικείμενο του προκείμενου project είναι η εξέταση του ζητήματος της αυτονομίας και της ετερονομίας της καλλιτεχνικής πρακτικής και του καλλιτεχνικού πεδίου μέσα από μια δεκαήμερη συνεύρεση και από κοινού συνεργασία.
Απώτερος στόχος του εγχειρήματος είναι η από κοινού και εκ του μηδενός διαμόρφωση αρχών συμβίωσης και κανόνων συνεργασίας, στα πλαίσια μιας –έστω συμβολικής και κατά συνθήκη- κοινότητας.
Βασικός άξονας είναι η παράγωγη εφήμερων υποδομών που θα εξυπηρετούν την λειτουργία και τις αναγκαιότητες ενός υπό σύσταση κοινοτικού μοντέλου. Οι διάφορες καταστάσεις, κατασκευάσματα, δράσεις, παρεμβάσεις, παρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών, που θα παραχθούν μέσα σε αυτό το διάστημα στον χώρο του νησιού θα αποτελέσουν έναν κόσμο «παραγωγικής οικειοποίησης» με προσανατολισμό την ευρεία διαπραγμάτευση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά και την πρακτική διευκόλυνση της εκεί συμβίωσης.
Η ομάδα Φιλοπάππου ως συντονιστής του όλου εγχειρήματος  έχει προσκαλέσει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων από τα πεδία των τεχνών και ανθρωπιστικών επιστημών να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτού του υπό διερεύνηση μικρόκοσμου.
Σκοπός είναι πλέον η κατοίκηση συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστημόνων σε συνθήκες (μερικής) απομόνωσης πάνω στην σχετικά μικρή επιφάνεια του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου